Contact met ouders

Uit mijn onderzoek en literatuurstudie is het belang van de vertrouwensband met de ouders onontbeerlijk gebleken. Ouders zijn dé experten in het gedrag van hun kind, en ASS kan tot op heden enkel via gedragsdiagnose worden gesteld. Ouders voelen vaak heel goed aan dat er iets niet klopt, dat hun kind anders is dan de anderen. Ouders zijn óók op zoek naar kennis en handvaten om de ontwikkeling van hun kind te stimuleren en het gedrag onder controle te krijgen.

Maar ouders gaan even vaak gebukt onder gevoelens van ontkenning, schuld, verdriet, verwarring ... Die projecteren ze al dan niet uit op hun kind. Als ze het idee hebben dat hij of zij ‘dat toch niet kan’ of 'och, dat knutselen, waarvoor is dat nu nodig', zal het kind dat feilloos aanvoelen. Onnodig om uit te leggen wat er dan gebeurt via de self-fulfilling prophecy

Tussen jou en de ouders is een vertrouwensband noodzakelijk. Vaak vertoont het kind ander gedrag op school dan thuis. ‘Thuis’ en ‘school’ zijn immers twee aparte werelden voor hem of haar. Ze maken geen transfer van de ene naar de andere context. Het is belangrijk om daarover te overleggen. Waar speelt het kind thuis mee? Wat vertelt hij over het schilderij dat hij of zij maakte? Welke zintuiglijke prikkels maken hem of haar rustig, welke prikkels maken hem of haar overstuur?

Praktijkvoorbeeld: Fien schildert vlot haar naam onderaan het schilderij. Thuis herkent ze geen letters en schrijft al helemaal niet. Schrijven is gelinkt aan ‘school’.

Ook ouders kunnen een obstakel of een handvat zijn, en alles daar tussenin.

Gebruik een heen-en-weer schriftje, Whatsapp-groepje of ander kanaal om te communiceren met de ouders.

Bespreek wat het kind in de klas doet en toont en vraag na of dit thuis ook zo is.

Heb aandacht voor de gevoelens van de ouders. Het is echt niet leuk om weer maar eens te horen dat je kind dit of dat niet kon. Of dat hij zich toch zo 'raar' gedraagt.

Het praktijkvoorbeeld wordt dan: de juf geeft het schilderij mee naar huis en noteert aan de achterkant relevante informatie (wat ging goed, hoe kwam Fien tot het resultaat, Fien heeft zelf haar naam geschilderd: knap!). Mama leest thuis voor wat de juf schreef. Op die manier wordt de transfer naar ‘thuis’ gemaakt, kan mama concrete vragen stellen aan Fien én deelt mama in de succeservaring van Fien.

Obstakels, handvaten - Theorie - Zintuigen - Taal